Riool ontstoppen: Zelf Oplossen

Riool ontstoppen

Iedereen krijgt weleens met een verstopte riolering te maken. Gemiddeld krijgt men in Nederland eens in de acht jaar te maken met een verstopping. Jaarlijks creëert elk huishouden namelijk zo’n 150.000 liter afvalwater. Vaak komt zo’n verstopping voor in de afvoer van de wasbak, van de douche of het bad, of de afvoer van de wasmachine.

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een verstopt riool. Denk aan babydoekjes, plastic, veel haar, maandverband, te veel toiletpapier, maar ook vet en olie is soms de boosdoener. Bij een ernstige verstopping moet je een loodgieter inschakelen om het riool te ontstoppen. Het riool ontstoppen kan je ook zelf proberen te doen bij een wat mildere verstopping.

Rubberen ontstopper

Riool ontstoppen

Een plopper, een rubberen ontstopper, is de klassieke wc-ontstopper. Deze plopper plaats je op het putje of de wc en door heel hard te drukken en vervolgens weer terug te trekken aan de steel kan het vuil loskomen.  De plopper kan het riool ontstoppen bij eenvoudige blokkades die hoog in de afvoer zitten van gootstenen, baden, wc’s en douches.

 

riool ontstoppen

riool ontstoppen

Zwanenhals

Riool ontstoppen

Boek je geen succes met de plopper? Dan zit het probleem misschien iets dieper. Bij de afvoer van de wasbak loopt de riolering in een bocht, de zwanenhals. Het kan zijn dat hier de verstopping zit. Zet een emmer onder de zwanenhals om water en viezigheid op te vangen.

Schroef vervolgens de beker van de zwanenhals los en maak deze schoon. Zit het probleem wat dieper, dan kan je proberen om wat ijzerdraad in een bocht te buigen en hiermee het vuil uit de riolering te trekken om zo het riool te ontstoppen. Vervolgens draai je heel simpel de boel weer vast en is de verstopping opgelost.

Ontstoppingsmiddelen

Riool ontstoppen

Als een ontstopper of het reinigen van de zwanenhals niet werken, kan je het altijd nog proberen met chemische ontstoppingsmiddelen, zoals van de merken Muscle en HG. Sommige zijn vloeibaar en anderen werken met korrels. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing voordat je deze middelen gaat gebruiken.

Vermijd spatten, draag handschoenen en zorg voor voldoende ventilatie, het zijn vaak agressieve middelen die tevens niet goed zijn voor het milieu, je moet er dus voorzichtig mee omgaan en gebruik het niet te vaak.

Loodgieter

Riool ontstoppen

Helpen al deze dingen niet of is er sprake van acute problemen waarbij een putje bijvoorbeeld maar blijft overstromen, twijfel dan niet en bel gelijk een loodgieter. Deze kan dankzij zijn vakkennis en de juiste materialen eenvoudig het riool ontstoppen.

Geef een reactie