Openbaar vervoer en stedentrip Istanbul

Istanbul is een erg grote stad en dat betekent dus veel verkeer. Niet heel verstandig dus om een eigen auto te huren in deze stad. Zoek voordat je een stedentrip Istanbul boekt, goed uit wat je allemaal wilt bezoeken. Je kunt van tevoren al zien of de bezienswaardigheden die jij wilt bezoeken dicht bij elkaar liggen of niet.

Taxi’s in Istanbul

Taxi’s zijn een snel en goedkoop vervoersmiddel in de stad. Wel moet je op de cowboys letten die je een hoop geld willen aftroggelen. 9 van de 10 keer gaat het goed, maar de chauffeurs maken graag op een oneerlijke manier geld afhandig van vreemdelingen. Onderstaand een aantal tips voor wanneer je een taxiritje maakt in Istanbul.

    1. Spreek geen prijs af, deze is altijd te hoog. Rijd op de meter.
    2. Houd de meter goed in de gaten, want deze kan gemanipuleerd worden. De meter staat standaard op 3.20 Turkse Lira.
    3. Betaal altijd in Turkse Lira, in Euro’s betaal je al snel te veel.
    4. Doe altijd je veiligheidsgordel om! De chauffeurs rijden door de stad als Michael Schumacher.
    5. Zorg altijd dat je kleingeld bij je hebt, anders halen de chauffeurs een wisseltruc met je uit en krijg je te weinig geld terug.

stedentrip istanbul

De Dolmus

ls je een echte culturele ervaring wilt beleven, moet je reizen met de Dolmus. Dit is een taxibus die pas gaat rijden als die vol is, vandaar de naam Dolmus (tjokvol). Deze bus rijdt dus niet op vaste tijden maar op onregelmatige tijden, houd dus goed in de gaten wanneer deze vertrekt. Wel rijdt de bus een vaste (toeristische) route, waar deze heengaat staat vaak aangegeven met stickers op de bus zelf. Bovendien is een ritje met de Dolmus vrij goedkoop, zo’n €1,50.

Nostalgisch trammen

Een andere leuke ervaring is een ritje in het oeroude metrokarretje op de Istiklal Caddesi. Dit piepkleine trammetje rijdt heen en weer over de winkelstraat en is een belevenis op zich. Ook kun je een oud metrokarretje pakken die je van Galatabrug naar de istiklal Caddesi brengt. Een kaartje heb je al voor minder dan een Turkse Lira.

De bovenroute

Even wat anders dan de auto of tram? Laat je dan vervoeren over de eeuwenoude route van het pelgrimsoord Eyüp naar het Pierre Loti Café. Dit is de oudste kabelbaan, maar dan in een nieuw jasje. Ook kun je een nieuwe kabelbaanroute nemen die boven het Mackapark gaat, deze gaat van het Hiltonhotel naar het Swissotel.

Bezoek de website

One thought on “Openbaar vervoer en stedentrip Istanbul

Geef een reactie