Hoe installeer je een robotmaaier?

robotmaaier

Een robot grasmaaier is eenvoudig in het gebruik, maar zal voordat hij aan zijn maaischema begint eerst geïnstalleerd moeten worden. In enkele simpele stappen wordt uitgelegd welke werkzaamheden er nodig zijn om de robotmaaier installatie snel en effectief af te kunnen ronden.

Nog 1 keer zelf gras maaien

Voordat het afbakeningsdraad (om het gazon) aangelegd moet worden is het belangrijk om je gazon goed kort gemaaid te hebben. Overtollige objecten kunnen het best van het gazon verwijderd worden om de robotmaaier ongestoord zijn eerste ronde te kunnen laten maaien. Bekijk tijdens deze klus ook alvast waar je het laadstation wilt plaatsen.

robotmaaier kopen gardena robotmaaier kopen wolf garten robotmaaier kopen zoef rob

Plaatsen van het laadstation

Nu het gras gemaaid is en vrij is van rommel, kan het laadstation (ook wel basisstation genoemd) worden geplaatst. In de gebruikershandleiding staat vermeld wat de optimale plek is, maar normaal gesproken is een locatie aan de rand van je gazon en/of in een border een prima plek. Beschutting is ook prettig zodat zowel de robotmaaier als het laadstation beschermd worden tegen felle zon en regen, hagel of sneeuw. Het is overigens mogelijk om een robotmaaier garage te kopen en deze op of over het laadstation te plaatsen. Let er wel op dat er een stopcontact in de buurt is, want het laadstation moet straks van stroom worden voorzien. Eenmaal goed geplaatst dan kun je de behuizing in de grond verankeren met de bijbehorende pinnen.

Aanleggen van afbakeningsdraad

Een maairobot is slim, maar heeft een magnetisch signaal nodig om zijn werkgebied te bepalen. Dit signaal wordt door het laadstation doorgegeven aan het zogeheten afbakeningsdraad welke om het gazon moet worden gelegd. Leg de draad enkele centimeters van de gazonrand af en pin deze vast met de (soms meegeleverde) haringen. Ook mag je de draad ingraven. Dit is vooral handig als je regelmatig het gazon wilt verticuteren. Bloemenperken of een vijver baken je af door de grensdraad hier vanuit de gazonrand met een lus omheen te leggen. Vervolgens worden de twee uiteinden van de draad aangesloten op het laadstation en kun je de stroomtoevoer inschakelen.

Tuin algemeen

Instellen en testrit

Nu de voorbereidende werkzaamheden zijn afgerond, is de machine zelf aan de beurt. Middels het lcd display op de robotmaaier wordt de grasmaaier geprogrammeerd met een (wekelijks) maaischema, stel je de maaihoogte in en is hij hierna klaar voor een testronde. Laat de robotmaaier een rondje rijden en kijk goed of hij het gehele gazon goed kan bereiken. Zo ja? Gefeliciteerd! Je hebt zelf een robotmaaier geïnstalleerd.

Geef een reactie