60% autobestuurders rijdt op te lage bandenspanning

bandenspanning

De bandenspanning wordt weergegeven in Bar en neemt af naarmate je langer rijdt op de weg. Voor winterbanden is de banden spanning anders dan bij zomerbanden. Je kunt je bandenspanning controleren bij de meeste tankstations bij jouw in de buurt en dit kost meestal 50 cent of 1 euro. Zelf autobanden oppompen is redelijk lastig en gebeurt niet vaak. Elke autofabrikant heeft bepaald wat de juiste bandenspanning is voor jouw type auto en specifieke bandenmaat. Dit wordt weergegeven op een sticker aan de binnenkant van de brandstofklep, of aan de binnenkant van de deurpost van de auto. Ook is dit te vinden in een De voorbanden van je auto hebben altijd dezelfde bandenspanning, eveneens als de achterbanden. Daarnaast is er een onderscheid gemaakt tussen wat de bandenspanning moet zijn met enkel personen in de auto, of wanneer de auto ook nog is vol beladen is. Je kunt voorstellen dat wanneer een auto zwaarder beladen is, er ook een hogere bandenspanning nodig is. Als je deze informatie niet kunt vinden, kun je ook op deze bandenspanningstabel zienn welke juiste bandenspanning hoort bij welk merk type banden (in dit geval Goodyear).

Hoe verhoog ik mijn bandenspanning?

Zoals hiervoor vermeld, kun je bij een tankstation je bandenspanning met lucht bijvullen wanneer eventueel nodig is. Maar hoe doe ik dit? Met deze 5 stappen voer je het simpel uit.

Stap 1. Bekijk je exacte bandenmaat
Stap 2. Zoek op de sticker in het benzine klepje welke luchtdruk er nodig is voor jouw bandenmaat
Stap 3. Draai alle ventieldopjes los
Stap 4. Werp het muntje in en stel de luchtdruk in voor de voorbanden. Pomp de voorbanden totdat je een piep hoort. Doe het zelfde voor de achterbanden.
Stap 5. Draai alle ventieldopjes vast

Voordelen juiste bandenspanning

Er zijn meerdere voordelen m.b.t. het maandelijks controleren van je bandenspanning. Hieronder staan de vier belangrijkste vermeldt:

  • kosten besparen van brandstof
  • kosten besparen van aanschaf nieuwe autobanden
  • minder co2 uitstoot
  • meer grip dat zorgt voor veilig rijgedrag

Geef een reactie